Höstutflykten till Uppsala

Måndagen den 11 november företog nio medlemmar en höstfärd till Uppsala och universitetsbiblioteket Carolina Rediviva. Här bjöds på en visning av det synnerligen välutrustade bokbinderiet av förste konservator Per Cullhed, som berättade om det dagliga arbetet med konservering av bibliotekets äldre böcker. Förrådet av konstfärdiga överdragspapper nagelfors av de härav specialintresserade. Därtill förevisades tillverkningen av syrafria lådor för förvaring av arkivalier.

Bilderna är miniatyrer. Klicka för att se en större version.

Därefter tog bibliotekarie Peter Sjökvist befälet och anförde skaran in i Carolinas hemliga irrgångar. Vandringen genom ändlösa bokklädda gallerier och salar slutade i husets hjärta – det praktfulla bokrummet. Här förevisades såväl illuminerade inkunabler i pergament som tryckta historiska verk i alla tänkbara slags band och kassetter. Besökarnas lidelsefulla intresse och vår cicerons entusiasm och kunnighet gjorde detta uppehåll till en lång och minnesvärd odyssé i bokhistoriens värld. Originalmanuskript av Kopernikus och Sigismund Vasa frammanade liksom handkolorerade botaniska forinter berättigade suckar och utrop.

Den tilldelade timmen hade överskridits betydligt innan alla var redo för återtåget till samtiden. Efter att sällskapet i vederbörlig ordning hade beundrat Silverbibeln, Carta Marina och diverse andra dyrgripar ute i museet avslutades sejouren med en något frugal lunch på kafé Carolina. Ett varmt tack till Carolinas hängivna bibliotekarier för ett oförglömligt studiebesök!

En länk till en instruktiv film om tillverkning av arkivalielådor finns här:

http://www.ub.uu.se/sv/Om-biblioteket/Bibliotek-och-enheter/Konserveringsenheten/Lar-dig/

Det här inlägget postades i Föreningen, Händelser. Bokmärk permalänken.

Ett svar till Höstutflykten till Uppsala

  1. Pingback: Uppdaterat om höstutflykten till Uppsala | Falu amatörbokbindare

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *