Medlemsutflykten till Rosenlöfs Tryckerimuseum den 24 september

Utflykten samlade hela elva deltagare, som billedes färdades österut denna soliga brittsommardag. Första anhalten blev Berglunds Kondis i Kungsgården, där ett stadigt fika intogs. Många passade också på att köpa med sig av det hembakta brödet, bakat av ägarnas egenodlade ekologiska mjöl.

Demonstration cylinderpress Eichhoff 1909

Kjell demonstrerar tryckeriets pärla – cylinderpressen Eichhoff från 1909, där man just nu trycker museets fina affisch

Detalj av cylinderpress Eichhoff från 1909

Detalj av cylinderpress Eichhoff från 1909

Sålunda styrkta uppsökte vi Rosenlöfs Tryckerimuseum, som för minst halva skaran var en ny bekantskap. Vi blev varmt mottagna av tryckaren Kjell Andersson, som visade oss runt i det stora och innehållsrika tryckeriet. Här finns ett av Sveriges bäst bevarade gamla boktryckerier, med ett stort intakt sätteri och ett välutrustat bokbinderi. Rosenlöfs grundades 1886 och var i verksamhet till 1974. Museet invigdes 1983 och drivs idag av en förening, där flera sättare och tryckare ingår som tidigare varit knutna till verksamheten.

Sättmaskin LINOTYPE 1950-tal

Den gamla sättmaskinen LINOTYPE – ett mekaniskt vidunder från 1950-talet, som både sätter och gjuter hela textrader i bly medan man skriver!

Rosenlöfs är ett levande museum, där merparten av utrustningen ännu används, om än sporadiskt. Man upprätthåller dessutom en mindre förlagsverksamhet. Kjell visade oss exempel på de små exklusiva handgjorda upplagor av diktsamlingar och prosaverk som officinen hittills har publicerat inom projektet ”Rosenlöfs Bok”. Här finns författare som Per Gunnar Evander, Eric Fylkeson och Birgitta Lillpers representerade. Samtliga verk är illustrerade med originalgrafik av bl a Mariana Ekner och Eigil Thorell. Upplagorna inskränker sig till tolv eller trettio numrerade och signerade exemplar och är närmast att betrakta som Artist Books.

Stig berättar om knäpprygg

Stig berättar om knäppryggens hemligheter

Mötet med detta vackra och levande museum var mycket entusiasmerande för oss bokbindare och värdefulla diskussioner uppstod kring tekniker, traditioner och apparater. Eftersom man saknar bokbindare i föreningen var Kjell mycket intresserad av att få dryfta bokbinderifrågor med oss. Vi kunde konstatera att all önskvärd utrustning finns den dag en bokbindare dyker upp.

Vi fick även möjlighet att handla på oss av tryckeriets vackra hangjorda och förgyllda brevpapper, skissböcker och liknande. Fyllda av stimulerande idéer och tankar anträdde vi sedan återfärden, tacksamma över att få ingå i ett nätverk där så mycket kunnande och tradition envist lever vidare.

Bokbinderiet

Bokbinderiet

I själva verket lades här grunden till ett samarbete som senare under hösten konkretiserades i och med att Kjell och Claes från Rosenlöfs kom till oss i Falun och fick hjälp med präglingsarbeten för några bokpärmar. I samarbetet blev även Bokbinderilinjen i Leksand i viss mån involverad.

/Tomas Ljung

Det här inlägget postades i Aktiviteter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *