Falun — en stad med lång bokbinderitradition

Av Tomas Ljung

Redan under medeltiden fanns vid Kopparberget många olika hantverkare. När de första bokbindarna kom hit är obekant, men år 1652 grundade mäster Påvel Wachsmout stadens första kända bokbinderi och etablerade en långlivad bokbindardynasti.

Skråkista

Bokbinderiämbetet i Faluns skråkista. Där förvarades ämbetets handlingar och ett ceremonikärl. Finns idag på Nordiska museet i Stockholm.

Mäster Påvel tillerkändes av staden ensamrätt till bokbinderiyrket, varefter hans söner avstyrde konkurrens genom bildandet av ett slutet ämbetssällskap. Detta bokbindargille bestod fram till 1850-talet då skråväsendet upplöstes.

Bokbinderiet var ett exklusivt yrke, som gav goda inkomster och hög status. Efterfrågan på bokbinderi kom till en början främst från Bergslaget, kyrkan och magistraten. Stadens garverier och väverier förmådde säkert tidigt tillfredsställa bokbindarnas behov av skinn och textilier, medan ortens första pappersbruk kom först på 1740-talet.

Efter den stora branden 1761 flyttade bokbindaren Mathias Hall till Falun. Han gifte in sig i den Wachsmoutska släkten och uppförde ett bokbinderi på en brandtomt vid Hälsingtorget. Hall blev sedermera rådman och även ålderman i stadens hantverkssocietet.

Mot slutet av 1700-talet ökade efterfrågan på bokbinderi från stadens växande administration och ytterligare ett par bokbindare, J. Åström och C.G. Brunström, svors in i ämbetet. En verksamhet som bidrog till behovet av bokbindare var säkert även grundandet av Dalarnas första tryckeri, Axmars Boktryckeri, år 1786.

Under 1800-talet var ända upp till sex bokbinderier samtidigt verksamma i Falun, däribland Petrini, Andersson, Olsson, Roth, Widerström samt riksdagsmannen Fredrik Boman. Därtill kom Bergslagets eget bokbinderi.

Denna aktivitetsnivå höll i sig fram till 1960-talet. I och med att boktryckerierna då i stor skala gick över till maskinbindning underminerades det hantverksmässiga bokbinderiets fortlevnad.

Faluns sista hantverksbaserade yrkesbokbinderi blev Wadells bokbinderi på Gruvgatan, som drevs av Georg Zentio fram till 1999.

Det här inlägget postades i Historia. Bokmärk permalänken.

Ett svar till Falun — en stad med lång bokbinderitradition

 1. Anna Carlsson skriver:

  Hejsan!
  Tack för en intressant artikel.
  Jag heter Anna Carlsson och släktforskar lite på fritiden.
  Jag har på senare tid börjat ägna mig åt släkten Waxmuth/Wachsmout och hittade på så sätt fram till er artikel om Påvel Wachsmout. Jag undrar om det finns mer information om denna släkt i era gömmor?
  Hör gärna av er!
  MVH
  Anna i Alingsås

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *